13 Ocak 2011 Perşembe

şeker hamuru ile tanışma:) ve damla sakızlı pasta (gum mastic arome cake)



canlarım yüreğim çok dar bugünlerde...gidecekmiyiz kalacakmıyızın tavan yaptığı günlerde ruhumdaki yorgunluk belirtileri işte..alışveriş yaparak rahatlamak gibi bir huyum yok(ya da fazlasıyla sahip değilim bu huya diyelim),kafam doluyken nereye gitsem kafamda benimle olduğundan  bu da etkili olamıyor..ben de en iyi gelen iki şeyi yapmaya çalışıyorum birisi kuzucuğumla oyunlar oynamak..ikincisi mutfağımda parmaklarımı serbest bırakmak..işte yine öyle bir anda yakın zamanda aldığım kek kalıbımı ve kek kesme aparatımı aynı zamanda aromalarımı kullanmak istedim.. http://www.hammaddeler.com/ a teşekkürlerimi iletmek istiyorum bu vesileyle.istediğim şeyler 1 gün içinde elimde oldu.fiyatları çok uygun ve gelen malzemelerin kalitesi de ilk kullanımdan anlaşılmakta.

gelelim damla sakızlı pastanın yapımına..


kek malzemeleri :
4 yumurta
1 bardak şeker
1 bardak süt
1/2 çay bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı damla sakızı aroması
vanilya
kabartma tozu
aldığı kadar un

krema malzemeleri:
2 su bardağı süt
3 paket kremşanti
frambuaz aroması
pembe gıda boyası

süslemek için:
 şeker hamuru
yenilebilir sim
arjantin şekeri
süsleme şekerleri





hazırlanışı:
yumurtalar ve şeker iyice çırpılır süt ve yağ ilave edilip karıştırılır un elenerek eklenir ve tamamen karışması sağlanır.son olarak vanilya kabartma tozu ve damla sakızı aroması eklenir.yağlanmış kelepçeli kalıba dökülür ve önceden ısıtılmış 160 derece fırında 30 dk pişirilir.kek piştikten sonra 5 dakika dışarıda dinlendirilir ve sonra kalıptan çıkartılır.sonra kek kesme aparatı ile kek iki eşit parçaya ayrılır.2 bardak süt ile kremşantiler çırpılarak hazırlanır. hazırlanan krema ikiye ayrılır ve bir bölümüne frambuaz aroması ile çok az pembe gıda boyası eklenir.ikiye kesilmiş kekin alt yarısı yarım çay bardağı sütle ıslatıldıktan sonra hazırlanan pembe krema ile kaplanır.daha sonra ikinci kat kek üzerine koyulur ve bunun üzeri de sade krema ile kaplanır.şeker hamuru hafifçe renklendirilerek  nişasta serpilmiş tezgahta inceltilir.elimizdeki kalıplarla istenen şekiller verilerek pastamızın üzeri süslenir.simler,arjantin şekerleri,kurdeleler bunlar tamamen yaratıcılığınıza kalmış..sevgiyle kucaklıyorum dostlarım..dualarınızda bu kardeşinizi de yoldaş eyleyin olur mu?

gül kokulu günler diliyorum hepimiz için..






9 Ocak 2011 Pazar

yeşil elma jöleli irmik tatlısı ve fırında püreli köfte (samolina dessert with green apple jelly and meatball with potato purée)





bugün yine coşmuşum...tatlı krizine teslim olmuşum canlarım..durumum çok vahim ama bitesi de yok...allah kurtarsın diyerek geçiyorum hemen tarife:))

yeşil elma-kiwi jöleli irmik tatlısı:

malzemeler:
1 paket dr oetker bitkisel yeşil elma-kiwi jölesi
1 litre süt
1su bardağı irmik
1 su bardağı toz şeker
2 paket vanilya
1 parça damla sakızı
süslemek için yenilebilir sim ve arjantin şekeri

hazırlanışı:

jöle bir kaseye boşaltılır üzerine 500 ml kaynar su eklenip tamamen eriyene kadar karıştırılır ve ıslatılmış kalıba dökülür.oda ısısında soğumaya bırakılır(yarım saat yeterli oluyor) süt,irmik,şeker,vanilya ve damla sakızı muhallebi kıvamında pişirildikten sonra karıştırarark biraz soğutulur.kepçe ile yavaş yavaş jölenin üzerine dökülür.bu aşama da aceleci davranmamak gerek yoksa jöle kırılabiliyor tecrübeyle sabit:))sonra 1 saat kadar buzdolabında soğutulup dilimlenerek servis ediliyor..afiyetler olsun canlarım..



şimdi de gelelim püreli köfteye o da ben yaptım diye söylemiyorum:)bir güzel oldu anlatamam..borcam dolu geldi boş gitti sofradan ben de bi sevindim ki anlatamam:)))))))))))))))çok seviniyorum yaptığım şey bittiği zaman..ırak a ilk gelin gittiğim zaman bir süre onların yemeklerine alışmaya çalıştım baktım olmuyor attım kendimi mutfağa..önce yaptıklarımı pek beğenmediler..hep döküldü yemeklerim..çok üzüldüm..sonra tadına bakmaya başladılar bir iki derken sevdiler..şundan yap bundan yap demeye başladılar..canıma minnet tabi yapmazmıyım..yeterki yensin..beğenilsin..işte böyle canlarım yine uzattım sözü..gelelim püreli köftenin reçetesine...




fırında püreli köfte:
malzemeler:
köfte için:
500 gr kıyma
1 yumurta
1 kase ekmek kırıntısı
maydanoz
1 orta boy soğan
tuz,karabiber,kimyon
1 diş sarmısak

sosu için:
2 yemek kaşığı salça
yarım çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı su

püre:
2 patates
1 çay bardağı süt
2 yemek kaşığı tereyağı

2-3 yeşil biber

hazırlanışı:

soğan rendelenip köfte malzemesi karıştırılır.ortası hafifçe çukur köfteler hazırlanıp yağlanmış borcama dizilir.araya tatlı biberler yerleştirilir.200 derece fırında 15 dakika kadar pişirilir.haşlanmış patateslerin kabukları soyulup süt ve tereyağı ile birlikte ezilerek püre haline getirilir.hafif kızarmış köftelerin üzerine birer kaşık doldurulur. daha önceden kaynatılmış olan sos kaşıkla aralara dökülerek yeniden fırına koyulur ve 10 dakika kadar daha pişirilir.afiyet olsun şekerlerim...








bir de bunlar var:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pages